storytelling video

De kracht van het verhaal.

Het ligt voor de hand dat dichters, schrijvers, toneelschrijvers, scenarioschrijvers hun schrijfvermogen tot in de puntjes beheersen, maar het vertellen van een goed en helder verhaal kan ook een waardevolle bijdragen leveren aan onderwijzers, docenten, bestuurders en leidinggevenden. Hier bewust mee aan de slag gaan kan draagvlak creeeren voor het doel dat jij voor ogen hebt. De Lichtjagers is creatief (film/video) producent en thuis in de wereld van 'verhalen maken' en hoe je die effectief vertelt.

Wat precies is een 'verhaal' en hoe het bij aan een teamgevoel verstreken of aan strategie implementatie?

We smullen van verhalen en zonder dat we het ons vaak beseffen vertellen en maken we ze de hele dag door. Toch zit er altijd een overkomst in: dramatische gebeurtenissen, klein en groot,  die richting krijgen of nodig hebben. Filmmakers, schrijvers en storytelling specialisten nemen gebeurtenissen uit ons leven die we normaal zouden negeren, en schijnen er een licht op... zodat we de gebeurtenissen met nieuwe ogen zien. We gebruiken verhalen om een dialoog te starten, te overtuigen, draagvlak te creëren, uit te leggen, te vermaken en te verlichten.

Advocaten gebruiken de kracht van het verhaal om jury's te overtuigen van de onschuld van hun cliënten of schuld. Adverteerders gebruiken verhalen om ons te laten zien hoe ons leven anders kan zijn of worden door het product of de dienst aan te prijzen dat ze verkopen. Bestuurders gebruiken het om strategische doelstellingen helder te communiceren en om teamgevoel te versterken. En ik hoef niet eens in te gaan op hoe politici verhalen verweven in hun politieke ambities.

Hoe vertel je een goed verhaal? Wat maakt storytelling krachtig?

Een verhaal blijft je vooral bij wanneer er een sterke emotie in zit en een vraag oproept. Dat krijg je voor elkaar door het verhaal vanuit de hoofdpersoon te vertellen en dicht op de huid te gaan zitten. Vervolgens kan je op zoek gaan naar een innerlijke conflict wat de hoofdpersoon heeft. Hij of zij wil het één, maar dan gebeurt er iets onverwachts wat  de situatie beïnvloedt. Hoe nu verder?

Of we ons er nu bewust van zijn of niet, we verlangen naar het vertellen van verhalen, omdat verhalen de chaos van ons leven wegnemen en onze dagen en uren een
vorm, een gevoel van orde, betekenis, en zelfs verbeeldingskracht geven. Even weg uit de werkelijkheid.

Dit is wat een verhaal kan doen. We nemen ons dagelijks leven, de complexiteit van het werk, de verwarring van het gezinsleven, de onzekerheid van de toekomst, de mysteries van het verleden en we maken van dit alles iets tastbaars, iets dat we kunnen delen, iets dat
het onzichtbare schitterend, prachtig zichtbaar maakt. Dit is de vreugde van film maken met storytelling.

En als je denkt dat je geen verhaal hebt..:  iedereen heeft een verhaal. Met welke vraag beginnen we?

Wilt u meer weten over dit onderwerp of weten wat wij voor u of uw organisatie kunnen betekenen?

Bel ons Mail ons

Project

Film interview met Jonas Teuwen

In high school Jonas Teuwen (alumnus TU Delft) was terrible at math. But he ultimately graduated in Mathematics at TU Delft. His fascination came from the drive to understand.

Project

Studying with a functional disability

TU Delft. Studying with a functional disability...