Bioscopen weer open. De stemming? Van opluchting tot moedelooshied

In het kort

Ongeloof over de aangekondigde beperkingen bij filmproducenten, distributeurs én filmvertoners.

  • Routekaart van de Taskforce Culturele en Creatieve Sector niet geraadpleegd

Combinatie van maatregelen niet toereikend volgens de filmbranche.

  • Geen duidelijkheid over compensatie en werking van combinatie van QR code en anderhalvemetermaatregel bij producenten en bioscopen.

Artikel: Jeroen Huijsdens - Holland Film Nieuws

Ongeloof over de aangekondigde beperkingen bij filmproducenten, distributeurs én filmvertoners.

De regering heeft tijdens de coronapersconferentie van gisteren bevestigd wat al gelekt was: de bioscopen en filmtheaters mogen vandaag, 26 januari hun deuren weer openen voor het publiek. De voorwaarden waaronder dit mag gebeuren zijn echter zo strikt dat 'eerdere blijdschap van de filmsector met de versoepelingen volledig is verdrongen door het ongeloof over de aangekondigde beperkingen'. Dat blijkt uit een breed gedragen bericht van de filmsector.

De brancheverenigingen van producenten, distributeurs én filmvertoners (NAPA, NCP, FDN en NVBF) laten in een gezamenlijk statement - wat vrij uniek genoemd mag worden - weten dat de 'ontwrichting van de hele keten onverminderd doorzet' met de combinatie van coronamaatregelen van het kabinet.

De sector had gehoopt dat de filmsector open had gekund met controle op het coronatoegangsbewijs óf met de anderhalvemetermaatregel, maar niet met een combinatie ervan. Bovendien is er van tevoren geen duidelijkheid gegeven over de compensatie die producenten, distributeurs, exploitanten kunnen verwachten omdat de huidige versoepelingen de sector te weinig economisch perspectief bieden.

Combinatie van maatregelen niet toereikend volgens de filmbranche.

De verenigingen zeggen niet te begrijpen waarom 'de doordachte [vorige week gepresenteerde] routekaart van de Taskforce Culturele en Creatieve Sector' niet wordt gevolgd en er elke keer wordt gekozen voor het stapelen van maatregelen.

Mensen kunnen vandaag weer naar de film in Nederland. Maar bioscopen moeten daarbij controleren op de QR-code aan de deur (3G-beleid) en bezoekers in de zaal placeren op anderhalvemeter afstand (door de bioscoop wandelen moet met een mondkapje). Bovendien moeten alle bezoekers om uiterlijk 22:00 de bioscoop of het filmtheaters weer hebben verlaten.

De combinatie van deze maatregelen zorgt er volgens de filmbranche voor dat er veelal slechts een voorstelling met een capaciteit van 30% in de avond kan worden georganiseerd. Filmbezoek speelt zich aldus de verklaring 'voor meer dan 80% in de avonduren af'. Een gevolg hiervan is dat de hoeveelheid films die nog uitgebracht moeten worden waar door producenten en distributeurs al in is geïnvesteerd blijft groeien. En het steeds moeilijker zal worden het geld terug te verdienen.

Staatssecretaris van cultuur en media Gunay Uslu zal naar verluidt vandaag in gesprek gaan met bioscoopvertegenwoordigers.

Bron: Jeroen Huijsdens. Holland Film Nieuws

Datum: 26 januari 2022

Foto: Myke Simon. Unsplash license.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of weten wat wij voor u of uw organisatie kunnen betekenen?

Bel ons Mail ons