Ook het team van De Lichtjagers werkt vanuit huis door aan mooie projecten. De meeste draaidagen zijn voorlopig uitgesteld of worden nu op een hele andere wijze ingericht zodat ze waterdicht (lees: social distancing proof) zijn.
Sommige producties zijn omgevormd naar hele andere uitingen in de vorm van animaties en motion graphics. Om mentaal fit te blijven en tegenwicht te bieden aan het nieuws over de pandemie hebben wij mooie toepasselijke films, documentaires en links naar mooie online beeldbanken voor je op een rij gezet.
Thuiseducatie in het kwadraat! Een vader voedt zijn 6 kinderen zelf op in de oerwouden in het noordwesten van Noord-Amerika. De kinderen lezen niet alleen Dostojevski en Tolstoj, maar jagen op dieren en villen die zelf. Ze kunnen zelf fruit en groenten inmaken en kunnen stuk voor stuk uitstekend zingen.
Met moeder gaat het ondertussen wat minder goed: zij verblijft in een psychiatrische inrichting elders. Als zij komt te overlijden, verloopt de confrontatie met de moderne samenleving bepaald niet zachtzinnig. Een prachtige film doorspekt met de romantische en utopische ideeën van Rousseau, Thoreau en More.
{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/NqBbqv1rEBo.jpg?itok=K3DU6pwa","video_url":"https://youtu.be/NqBbqv1rEBo","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Ingesloten video (Responsive)."]}
Mind My Mind is een ontroerende en optimistische verbeelding van een leven met autisme. In een prachtige handgetekende animatie verbeeldt regisseur Floor Adams de innerlijke wereld van Chris, die verliefd wordt op Gwen. Chris, een jonge man met autisme, probeert in het dagelijkse leven zijn obsessie voor modelvliegtuigjes te verhullen. Hans, het mannetje in zijn hoofd, helpt hem daarbij.
Hij schrijft de scripts voor allerlei alledaagse situaties en ontmoetingen. Zo heeft hij ook een flirt-script gemaakt. Op een feestje ontmoet Chris Gwen, een zoöloog, die hem uitnodigt haar favoriete kameleon te komen bekijken. Chris vindt haar leuk en moedig volgt hij het flirt-script van Hans. Deze productie illustreert treffend hoe de hersenen van een persoon met autisme zouden kunnen werken. De regisseur wilde in deze productie een realistisch beeld van autisme neerzetten en daar is ze heel goed in geslaagd.
{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/300471953.jpg?itok=zhLzN1Cl","video_url":"https://vimeo.com/300471953","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Ingesloten video (Responsive)."]}
De stelling Van Foreest: een schaakfamilie
De oude adellijke familie Van Foreest vindt school onnodig. Alle sociale contacten die je er maakt, heb je later in je leven toch niet meer nodig. De Van Foreestjes geven dus thuis onderwijs, waarbij schaken het leeuwendeel van de educatie uitmaakt. Een aantal kinderen schaakt hierdoor al sinds jonge leeftijd op zeer hoog niveau. Toch vraag je je af of dit gezin niet een gevaarlijk sociaal experiment uitvoert met de kinderen als proefkonijnen.
In ieder geval gegarandeerd voer voor discussie als je het thuisonderwijs tijdens de huidige pandemie op de Van Foreest-manier invult. Een mooi discussiepunt wordt opgeworpen door moeder Van Foreest: kun je als ouder eigenlijk wel trots zijn op een kind? Smullen zijn de beelden van die schattige 8-jarige Machteld die oude schaakopa’s één voor één schaakmat zet.