Hoe blijf ik in contact met mijn studenten?

Hoe bereik je studenten op een persoonlijke manier als online onderwijs (hopelijk tijdelijk) de norm wordt? Voor velen van ons is deze pandemie een hele nieuwe ervaring. Het is zoeken hoe we ons leven met allerlei beperkingen vormgeven.   

Het leven is ook gewoon een gedoe. Filosoof René Gude

Nadelen zijn het wegvallen van structuur en dagelijkse routine. Dat is voor veel studenten en jonge starters een uitdaging. Het gebrek aan verplichte aanwezigheid, het wegvallen van een vast patroon met de bijbehorende rituelen en de onduidelijkheid over de duur van de lock-down kunnen spanning veroorzaken. Spanning kan leiden tot minder motivatie om de focus vast te houden.

Koers houden in onzekere tijden

Kort gezegd: Teveel tijd dus om te piekeren. Hoe ziet de wereld eruit na deze pandemie? Solliciteren tijdens deze periode, hoe kansrijk is dat? Wil ik wel zo door? Hoeveel personen kan ik nog zien? Ook de dagelijkse 'small talk' bij het koffiezetapparaat of op de gangen blijft uit... Weg klankbord. Weg inspiratie. 

Voor studenten en starters die behoren tot de risicogroep is het een dubbel lastige opgave. Want eventuele angst om de deur uit te gaan en mogelijk geïnfecteerd te raken beïnvloeden geest en lichaam.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/477569732.jpg?itok=iU-haMvV","video_url":"https://vimeo.com/477569732","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Ingesloten video (Responsive)."]}

 

Voorbeeld film TU Delft van studentenwelzijn ondersteuning 

Zelftwijfel is ook studenten aan de TU Delft niet vreemd. Kan ik dat wel aan? Ben ik goed genoeg? Wat als ik niet gelijk het eerste jaar haal? Dat zijn vrij normale gedachten maar als het belemmerende gedachten worden die constant in de weg blijven staan, heb je iets te doen. 

TU Delft Career & Counselling Services 

Het vraagt moed om over twijfels en je eigen gedachtegangen te spreken. Dat de TU Delft Career & Counselling Services geweldige ondersteuning biedt bij dit soort vraagstukken is niet bij alle Delftste studenten even goed bekend.

Hoe zorg je ervoor dat studenten en collega's een ontwapenend of oprecht verhaal te horen krijgen waar je jezelf aan kunt spiegelen tijdens deze pandemie? Dit was het uitgangspunt voor deze productie van Career & Counselling Services. Een menselijke verbinding creëren in tijden waar weinig zeker is. 

'Docenten zijn net mensen'

De TU Delft Career & Counselling Services heeft samen met De Lichtjagers tien mensen uit de eigen organisatie uitgenodigd om hun persoonlijke verhaal te delen. 

Deze interne 'ambassadeurs' vertellen over hun eigen verloop van hun carrière en vertellen over falen en de obstakels die zij hebben overwonnen. Voor studenten en medewerkers werkt die herkenbaarheid relativerend en enigszins geruststellend: '...de hoogleraar is gewoon een mens!' 

Aftrap reeks door dé onderwijsman van de TU

Het allereerste interview uit deze reeks was met Rob Mudde over zijn eigen ontwikkeling als mens én in zijn rol als professional. Welke stappen heeft hij gezet in zijn werkend leven en wat heeft hem dat geleerd over zichzelf. Hoe ziet hij dat in relatie tot het geven van onderwijs? Hoe is Rob Mudde geworden wie hij nu is en hoe kijkt hij naar studentenwelzijn? 

Prof. dr. Rob F. Mudde is vicerector Magnificus/vicevoorzitter Onderwijs in het College van Bestuur van de Technische Universiteit Delft. Door het gebruik van de EyeDirect-techniek hebben wij een gastvrije, verbindende setting gecreëerd op afstand. Wij zijn in Nederland de eerste filmproducent die deze techniek volledig toepast en beheerst.  

Verhalen die verwonderen

Wij zijn op zoek gegaan naar verbindende verhalen. Ze mogen verrassen, verwonderen of zelfs een beetje schuren. Persoonlijke ontboezemingen over "hoe ben je geworden die je bent" en 'hoe is het gekomen dat.....'  blijken vaak aanjager te zijn van gesprekken over hun eigen pad. Waar sta ik nu en vind ik dit fijn? Wij hebben ervoor gezorgd dat het gesprek 'empatisch' is en mensen optimistisch en hoopvol houdt. Juist nu in deze tijden.

Ilya van Marle is filmmaker en regisseur bij De Lichtjagers en beweegt zich graag op het snijpunt van organisatiestrategie en (journalistieke - wetenschappelijke) actualiteit. 

Meer weten over opnamen tijdens COVID-19? Dat kan zeker! Lees hier ons artikel hoe wij dat doen

Wilt u meer weten over dit onderwerp of weten wat wij voor u of uw organisatie kunnen betekenen?

Bel ons Mail ons