Wat maakt de human interest serie UNLOCKING zo effectief bij het ontwikkelen en benutten van menselijk kapitaal?
De serie UNLOCKING... Educators van de TU Delft leidde tot verschillende vragen van collega's en opdrachtgevers over hoe en waarom we de serie hebben gemaakt.
Wat is het verhaal achter de human interest UNLOCKING serie?
Met de serie hopen we op cognitief niveau inzichten en terugkoppeling te geven die de prestaties en het welzijn van studenten verbeteren. Door moedige vragen te combineren met het human interestverhaal konden we een scherp inzicht krijgen in hun 'gereedschapskist'. Docenten, onderzoekers en begeleiders vertellen hun persoonlijke ervaringen, successen en mislukkingen in plaats van zichzelf als supermensen voor te stellen. Hun levens zijn vergelijkbaar met de onze. Het resultaat is dat we 14 uur conversatie materiaal hebben verkregen met levendige en overtuigende vragen en antwoorden. Ook existentiële.

Hier zijn enkele hoogtepunten waarom we kozen voor het human interest-verhaal:
Wat maakt dat we om andere mensen geven?
Als je me zou vragen wat mijn reclamebord zou zijn, zou ik zeggen: 'Mensen reageren op mensen'. Omdat de meesten van ons nieuwsgierig van aard zijn en graag willen ontwikkelen hebben we inspiratie nodig. Human interest-verhalen belonen die nieuwsgierigheid bijna onmiddellijk en geven ons zo een mogelijk nieuwe punt op de horizon.
Goede verhalen starten gesprekken.
Verhalen over anderen geven een gevoel van verbondenheid. Door de ervaringen van anderen kunnen we ook meer leren over onszelf. We vertrouwen eerder iemand die we kennen of waar we een band mee hebben dan een onbekende. Dat besef vormt de basis van de serie.
Tijdens de corona epidemie wilden wij in contact komen met studenten binnen de TU Delft gemeenschap en hen inspireren. Boeiende veerkrachtige verhalen 'ophalen' bij hun 'educational staff' die ons doen denken aan onze eigen en hun ervaringen. De docenten deelden details over hun leven of vertelden wat hen overkwam. Zo ontgrendelde we hun inzichten en verkregen de studenten 'instrumenten' om uitdagingen te overwinnen en nieuwe vaardigheden te leren.
Bij een gedenkwaardig gesprek hoort ademruimte.
Tijdens ons interview met dr. Bertus Beaumont, experimenteel microbioloog, was er een moment waarop we hem 'op zijn gemak wilden stellen'. Nadat we het gesprek hadden vertraagd en hem ruimte hadden gegeven tussen zijn woorden, deelde hij een zeer persoonlijke ervaring.
Comfortabel worden met niet-weten.
Ja. We hebben goed onderzoek gedaan voordat we op de opnameknop drukten. De dialoog tussen Roeland en de docent verliep echter niet volgens plan. In een oogwenk zat Professor Miro Zeman een Slowaaks volksliedje zingen. Daarna... was het makkelijker om nieuwe, betere vragen te stellen. We kregen meer dan we hadden gehoopt.
"Aandacht is de zeldzaamste en zuiverste vorm van vrijgevigheid' (Simon Weil).
Vooral na de Covid-19-pandemie geloof ik dat grotere organisaties en onderwijsinstellingen dieper moeten ingaan op hun peers, publiek en studenten. Op basis van onze ervaring geloven we dat je met peer-to-peer communicatieprojecten human interest-verhalen kunt vertellen die oprecht, geloofwaardig en betrouwbaar zijn. Dat menselijk kapitaal laten we vaak helaas onbelicht.
Is er een ander medium zo universeel, zo schaalbaar en zo effectief als film? Die kan bijdragen aan een cultuur van 'een leven leren' en die verdere ontwikkeling van ideeën ondersteund?
Laat me weten wat je ervan vindt.
Ilya van Marle is een filmmaker die inhoud bedenkt, ontwikkelt en uitvoert met authenticiteit als kern.