Plaats jij video's op YouTube zonder SEO-gegevens?

YouTube en SEO. De basis van je video productie strategie.

Ben jij werkzaam als communicatieadviseur, marketeer of content-producent die van de strategie is en zich niet (altijd) met de uitvoering bemoeit? Lees dan vooral deze blog. 

Want SEO (search engine optimalization) maakt dat het gat tussen (online) strategie en uitvoering veel kleiner is. Het plaatsen van een goed geproduceerde video op YouTube start met het meegeven van de juiste SEO-content. En dat hoort volgens ons inderdaad bij... strategie.

Wie is binnen jouw organisatie verantwoordelijk voor de mooie videoproductie die na één jaar nog maar op 45 views staat? Degene van de strategie of degene van het webteam die de video heeft geplaatst op het YouTube kanaal?

In dit artikel vier praktische overwegingen om (forse) investeringen in goede, unieke online content nog meer te laten renderen voor jouw merk en/of organisatie:

1. Vulnerability (kwetsbaarheid) versus resilience (veerkracht)

Het kiezen van woorden voor een videoproductie is vrij fundamenteel. Idealiter doe je deze denkoefening voorafgaand aan de videobriefing (pre-productie fase) zodat hierover al in het allereerste stadium is nagedacht. Kijk eens op YouTube wat voor verschillende resultaten in beeldtaal de zoekopdrachten naar de woorden vulnerability en resilience opleveren. Kies je voor kwetsbaarheid of voor veerkracht als je een productie over mentale gezondheid maakt.

In welke context binnen YouTube dient jouw productie te staan als mensen uit jouw doelgroep gaan zoeken? Kortom: wikken en wegen tussen woorden en online uitzoeken wat het beste bij jouw doelgroep past, loont!

2. ‘Iets doen met kinderen’ versus ‘opleiding academische leerkracht’

Stel, je wenst voor een lerarenopleiding een online-campagne op te zetten. Welk type potentiële student zoeken de opleidingshoofden dan precies? Welke zoektermen gebruiken studenten die in het onderwijs willen werken? Een zoekwoordonderzoek levert handige aanknopingspunten op die je intern kan bespreken voordat je start met de briefing voor de videoproductie. 

Wat zijn generieke termen die te algemeen zijn voor deze opleiding? Op welke kernwoorden zit er weinig concurrentie en wordt toch gezocht? Op deze manier creëer je een lijst die past bij de waarden van de opleiding en de gewenste doelgroep.  

3. Ondertiteling: meer dan service én gemak

Ondertiteling (ook al is de productie in het Nederlands gemaakt) maakt dat je een inclusief publiek bedient. Daarnaast geeft het kijkers de mogelijkheid om de video ook zonder geluid te kijken (bijvoorbeeld in de stiltecoupé van de trein of op de wc) en zo niks te missen van wat er wordt gezegd.

Ondertiteling heeft inmiddels veel meer waarde gekregen dan alleen service en gemak. Alle woorden uit jouw productie vormen unieke content (spreektaal) die helpt bij het optimaliseren van zoekmachines. YouTube wordt door sommige mensen al de tweede zoekmachine van Nederland genoemd en het zoekgedrag is deels vergelijkbaar als het zoekgedrag in Google.

4. Actielijst uploaden video op YouTube

De keuze van woorden en kernboodschappen dien je idealiter als strateeg al te definiëren. Doe dat voordat je de briefing van de videoproductie schrijft! Want dat maakt de redactionele voorbereiding en videobriefing tegelijkertijd een stuk krachtiger en efficiënter.

Ook voor het intern managen van de verwachtingen richting jouw inhoudelijke 'klanten' is deze exercitie heel dankbaar. Want het gesprek voeren over kernwoorden, kernwaarden en gewenste doelgroep wordt hierdoor klein, overzichtelijk en praktisch gemaakt. Als de video eenmaal klaar is en de interne klant mist nog een aantal essentiële kernwoorden of begrippen dan ben je te laat...

Het helpt als de mensen van strategie dit oppakken en dit in de pre-productiefase van een videoproductie verhelderen en voorbereiden. Want degene die de video op YouTube plaatst heeft dan een kant-en-klare lijst met omschrijvingen en steekwoorden. Of bel ons om je hierbij te helpen. 

De ‘strategische YouTube actielijst’:

  • Zet de belangrijkste zoekterm (keyword) in de titel van de video.
  • Vul andere relevante zoektermen in bij ‘tags’: doe hiervoor een zoekwoordonderzoek of laat dit door ons doen.
  • Vul bij ‘description’ een goede lange beschrijving in van de video. Wat kan de kijker verwachten van het filmpje? Laat in de beschrijving ook de belangrijkste zoektermen terugkomen en plaats hier links in naar jouw website en andere relevante informatie.
  • Stel cards en endscreens in met de gewenste 'call-to-action', bijvoorbeeld naar meer informatie of links naar andere relevante video's.
  • Plaats ondertiteling bij jouw video's. Gebruik hier overigens niet de automatische functie van YouTube voor, want deze is niet 100% correct!
  • Maak een playlist als je meerdere video’s over hetzelfde (hoofd)onderwerp hebt.

Linda Glebbeek is filmmaker en producent bij De Lichtjagers. 

Wilt u meer weten over dit onderwerp of weten wat wij voor u of uw organisatie kunnen betekenen?

Bel ons Mail ons