Presentatie met teleprompter en autocue

Hoe de teleprompter jou helpt presenteren als een professional!

Wat maakt dat nieuwslezers en presentatoren schijnbaar foutloos voor de camera de tekst oplepelen? Dat komt door een zwarte doos rondom de camera: de teleprompter.

De teleprompter projecteert de tekst voor de lezer terwijl de lezer actief oogcontact met de camera onderhoudt. Mensen die bijna nooit voor een camera staan kunnen hierdoor ook ontspannen en zelfverzekerd een verhaal delen.

Oefenen met de tekst voor de teleprompter

Een teleprompter is een hele handige tool voor ‘gelegenheidspresentatoren’. Ter voorbereiding van de opname nemen we de tekst samen door en maken die definitief. Voor het oefenen van teksten ter voorbereiding adviseert De Lichtjagers de Yakety app (Yakety is Engels voor 'ongeremd, voortdurend spreken’).

Achteraf corrigeren is standaard

De opnamen zijn vrijwel nooit ‘live’ waardoor eventuele haperingen in de montage achteraf worden gecorrigeerd. Teleprompters maken het mogelijk om met minder takes op te nemen. De ervaring leert dat opnamen met teleprompters het totale aantal fouten van sprekers aanzienlijk verlaagt t.o.v. opnamen zonder deze tool.

Liefdevol leren

De Lichtjagers helpt je graag om deze opnamen met elkaar tot een succes te maken. Wees dan ook niet te streng voor jezelf. Zeker als dit de eerste keer is. Een verspreking is heel normaal. Lees gewoon rustig verder en laat je niet verder van de wijs brengen. We kunnen later met elkaar bepalen welke opnamen je nog zou willen aanpassen.

Teleprompters maken het mogelijk om met minder takes op te nemen

Schematische voorstelling teleprompter / autocue opstelling:

  1. Opname camera (4k + HD)
  2. Gesloten kap om lichtval van opzij, boven en onder tegen te gaan
  3. Tekst monitor met uw tekst
  4. Helder glas / halfdoorlatende spiegel. Splitst een enkele lichtstraal in tweeën.
  5. Beeld van het onderwerp: dit bent u!
  6. Beeld van de tekst monitor met uw tekst. U ziet zoals bij een computerscherm uw eigen tekst.

 

Zes tips voor jouw voorbereiding op teleprompting opnamen met de Portapromt (in de volksmond AutoCue) 

 

1. Wij schrijven jouw presentatie in spreektaal.

Presenteren met een teleprompter start met een goede tekst.
Korte en bondige zinnen zodat het meer op spreken lijkt dan op lezen.

2. Wij oefenen graag hardop.

Voorafgaand aan de draaidag is het hardop lezen van de teksten van groot belang. Alleen zo ontdekken we écht de stramme zinnen die we in onderling overleg aanpassen.

3. Wij kiezen het juiste tempo.

Het vraagt tijd om het juiste tempo te vinden dat bij jou past als mens. In de studio doen we een testronde om te kijken wat het beste past voordat we de camera aanzetten. 

Daar helpt de Yakety app je ook bij in de voorbereidingsfase. Struikelen over woorden is niet de bedoeling maar heel erg langzaam praten is ook onprettig.

4. Wij houden van afstand.

Kijkers willen het liefste niet zien dat ogen van een presentator heel erg heen en weer bewegen. Om die reden zorgen wij ervoor dat we voldoende afstand houden met de camera. Ons doel is om jou als presentator zo natuurlijk mogelijk vast te leggen.

5. Wij repeteren met de lettergrootte.

Een klein lettertype betekent dat je meer woorden per regel kunt lezen, maar ook dat je meer naar links en rechts met je ogen gaat. Een groot lettertype betekent dat je dan wel moet weten hoe de zin verder koopt.

6. Wij geloven je als je echt bent.

Als je ‘gewoon’ spreekt, leg je niet voortdurend accenten. Dus doe dat ook niet bij deze opnamen. Het risico dat je neemt als je veel woorden overdreven benadrukt, is dat de vorm gaat afleiden en kijkers afhaken. Hele kleine versprekingen houden we er soms dan ook bewust in. 

Wilt u meer weten over dit onderwerp of weten wat wij voor u of uw organisatie kunnen betekenen?

Bel ons Mail ons