Gesprekken op gang brengen en kennis activeren in de praktijk met online voorbeelden op basis van e-learning
Onderwijskundigen, trainers, procesbegeleiders en iedereen die kennis overdraagt, hebben de mogelijkheid om (online) inhoud in hun curriculum te verweven op een manier die het leren verbetert voor ‘de student’.
Alhoewel films en video’s nooit de persoonlijke verbinding tussen docent en student kunnen vervangen, kunnen ze wel worden gebruikt als leermiddel om gesprekken op gang te brengen en (latente) kennis te activeren.
Door (actief) gebruik te maken van bewegend beeld kunnen studenten in hun eigen tijd, op hun eigen plaats, de lesstof in een tempo die voor hen comfortabel is, tot zich nemen en bepaalde onderdelen specifiek herhalen.
Waar te beginnen met e-learning en online video?
Om inzicht te krijgen hoe docenten, trainers en procesbegeleiders online video en film gebruiken in hun onderwijs, maak ik grofweg een verdeling in twee categorieën:
- Instructief (tutorials)
- Aanvullend
Instructiefilms kunnen worden gebruikt om complexe concepten in stappen uit te leggen en zijn ideaal voor het vervangen van traditionele lezingen of het lezen van een papier.
Aanvullende films worden in een klassikale omgeving vaker gebruikt om studenten te motiveren, nieuwsgierig te maken of een grotere context te bieden.
Welke inhoud is interessant? Deze vraag is voor iedere les van een docent legitiem en die vraag is voor een productie van een e-learning film en video niet anders. Vaak begeleid ik docenten en leerkrachten op het pad van beeldredactie. Op basis van leerdoelen en kernboodschappen maken we gezamenlijk een visuele vertaling.
Is het een stap te ver om zelf een film of video te maken en gebruik je graag veel bewegend beeld? Voor docenten die snel online op zoek willen gaan naar goede informatie volgen hier een paar tips om video’s te checken op kwaliteit:
Beschrijft de e-learning of online video een concreet onderwerp of een helder doel?
De beste lessen beginnen door de beoogde leerdoelen en een duidelijk vertrekpunt te definiëren. Op dezelfde manier kan een educatieve film beginnen door het onderwerp en de doelstellingen te vermelden.
Is de inhoud juist?
Dit vereist inspanning en fact-checking. Iedereen kan een website maken maar niet iedereen is kundig in het maken van degelijk lesmateriaal. Daarnaast vergt het maken van een e-learning en/of online video de nodige redactionele werkzaamheden in combinatie met gedegen kennis van het onderwerp.
Wie is de maker van de e-learning en online video?
Is de maker van de inhoud een pedagoog, een collega-docent, een autoriteit op een specifiek gebied of een liefhebber van het onderwerp? De meeste films op videokanalen hebben een gedeelte ‘about’ of ‘over’ staan dus controleer dat om te zien vanuit welke organisatie en/of mensen de inhoud afkomstig is.
Balans tussen educatie en entertainment?
Spannende films met muziek en beweging die direct aantrekken en qua inhoud niet veel te bieden hebben versus video’s die rijk zijn aan inhoud zonder energie, opwinding en variëteit. Combineer het beste van beide werelden is mijn advies en maak het desnoods zelf als je het online niet kan vinden.
Toegevoegde waarde van online video en wat zijn de 'media bouwstenen'?
De toevoeging van afbeeldingen, muziek en schriftelijke informatie zou het gepresenteerde materiaal altijd moeten verbeteren is mijn uitgangspunt. Een slechte geluidskwaliteit, lage fotoresolutie of andere beroerde toevoegingen maken soms dat het achterwege laten van media soms verstandiger is.
Voorbeelden van hoogwaardige bronnen voor voor e-learning en online video
Voor de liefhebbers heb ik een paar sites op een rij gezet en kort beschreven:
-
YouTube.com/Teachers : Docenten kunnen zoeken op vakgebied en schoolniveau. Veel Engelstalig.
-
https://ed.ted.com : Geweldige bron van inspiratie voor nieuw lesmateriaal. Fijne zoekfunctie
-
MOBILE LEARNING INITIATIVE : Het Mobile Learning Initiative VUmc is ook toegankelijk voor iedere Nederlander die zijn geneeskundige kennis wil bijschaven. Hun interactieve cursusklapper is gratis te downloaden met de app iTunes-U. De wat droge cursusklappers zijn aangevuld met foto’s uit de practica en colleges, anatomische afbeeldingen en zelfs eigen 3D afbeeldingen, gemaakt uit CT- en MRI-scans van het projectteam.
-
BBC education: Gedegen lesstof voor leerlingen van 3 tot en met 16 jaar. Engelstalig. Keuze uit verschillende onderwijs niveaus en vakken. Hier begint je eigen ontwikkelreis.
-
BBC Open Learn: OpenLearn heeft als doel de drempel naar meer en hoger onderwijs te doorbreken door miljoenen leerlingen over de hele wereld te bereiken, door gratis educatieve hulpmiddelen te bieden en iedereen uit te nodigen om cursussen te volgen. Na registratie is toegang tot deze cursussen gratis.
-
MoviesThatMatter: Films over situaties waarin mensenrechten worden geschonden en de menselijke waardigheid in het geding is. Naast films is ook direct een algemene lesbrief te downloaden met daarin (kijk) opdrachten en leerdoelen. Thema’s als kinderen, kinderrechten, discriminatie, racisme, terrorisme en gewapende conflicten
-
Omniversum Den Haag : Brede opzet, ruime thema’s met nadruk op biologie, natuur en techniek. Insteek: basisonderwijs, voortgezet onderwijs.
-
SchoolTV : Niet te missen. Uitgebreide zoekfunctie en uitzendingen zijn direct inzetbaar doordat er gaan aanvraag gedaan hoeft te worden.
-
KahnAcademy : een groeiende verzameling video-tutorials over wiskunde, wetenschap, geesteswetenschappen en enkele kunstconcepten.
Tot slot! Geef studenten nog veel vaker de mogelijkheid om hun eigen (media)producent te zijn en zo te zien of ze de stof goed beheersen door het zelf uit te leggen. Self-publish sites zoals YouTube en Vimeo zijn kanalen die een wereldwijd publiek genereren voor allerlei soorten projecten. Het team van De Lichtjagers geeft graag een dag training over storytelling en het gebruik van bewegend beeld.