Overslaan en naar de inhoud gaan

Feedbackcultuur in het hoger beroepsonderwijs

Feedback. Student zijn is meer dan studeren.

Luisteren naar feedback van studenten in het hoger onderwijs is om verschillende redenen ongelooflijk nuttig. Eerst en vooral helpt het studenten zich gehoord en gewaardeerd te voelen, wat de algemene tevredenheid en betrokkenheid bij de studie en de feedback cultuur verbetert. Wanneer studenten het gevoel hebben dat er rekening wordt gehouden met hun meningen en ideeën, is de kans groter dat ze in hun studie investeren. Ook is de kans groter dat zij gemotiveerd blijven om hun beste beentje voor te zetten. 

Waardevolle inzichten dankzij student feedback.

Feedback van studenten kan ook waardevolle inzichten verschaffen in hoe het onderwijs op alle niveaus functioneert. Studenten die aan de frontlinie staan, kunnen perspectieven en ideeën hebben die kunnen helpen bij het identificeren van verbeterpunten. Bovendien zien zij wellicht mogelijkheden voor groei en innovatie. Door te luisteren naar de feedback van studenten kunnen opleidingen en onderwijsprofessionals een beter inzicht krijgen in wat effectief werkt aan de opleiding en wat kan worden verbeterd. Bovendien, wanneer studenten het gevoel hebben dat hun feedback serieus wordt genomen, ontstaat er vertrouwen en respect. Zo worden studenten ambassadeurs van uw opleiding en komen onderwijsprofessionals dichter bij de student te staan. Dat is nog eens bijvangst! 

Dit vertrouwen en respect kunnen positieve relaties tussen studenten en docenten helpen bevorderen, evenals een cultuur van openheid, transparantie en samenwerking. Luisteren naar feedback van studenten is belangrijk voor het creëren van een gezonde en productieve studieomgeving.

Praktijk voorbeeld. Welke ervaringen hebben onderwijsprofessionals in het hoger onderwijs?