Overslaan en naar de inhoud gaan
Video file

Interne communicatie verbeteren met film en video

Interne communicatie verbeteren? Zeg het met meer dan woorden.

E-mail kan soms nuttig zijn. Je kunt notulen van vergaderingen sturen, herinneringen aanmaken en belangrijke informatie minutieus uitschrijven. Helaas is dat niet altijd voldoende. Maar wat als je nu belangrijke initiatieven wilt aankondigen of een serie van dringende boodschappen eenduidig wilt communiceren? Hoe zorg je ervoor dat iedereen aandacht heeft voor wat je zegt? 

Image
Interne communicatie is van alle tijden. Plato's "Allegorie van de Grot" is een theorie over de menselijke waarneming.

 

Hoe kan ik de interne communicatie verbeteren? Drie hindernissen:

 
Overvloed aan informatie. 
E-mail komt in een steeds hoger tempo binnen op de werkvloer. Uw medewerkers en collega's krijgen veel informatie te verwerken. Zowel tijdens werktijd als prive. Alles wat in hun inbox belandt eist hun aandacht op. Dat betekent niet alleen dat de meeste e-mails worden afgeroomd, maar ook dat je boodschap concurreert met ontelbare andere berichten die er zijn en komen.
 
Oncontroleerbaar.
Mensen nemen vaak hun toevlucht tot e-mails voor interne communicatie omdat ze tegen iedereen hetzelfde willen zeggen. Het liefst stappen we op collega's af en spreken we iedereen persoonlijk, maar dat is niet altijd mogelijk. Zeker nu er steeds meer hybride (thuis / kantoor / op locatie) gewerkt wordt. Dat betekent dus dat we op zoek moeten gaan naar andere vormen van eenduidige en sterke interne communicatie.

Passiviteit.
De weerstand tegen verandering is sterk. Er is een goede reden nodig om uw medewerkers 'aan boord' te krijgen en te houden. Bovendien moet je hen een overtuigende reden voorleggen op een manier die hen overtuigt. Niet iedereen ziet gelijk het belang van een nieuw initiatief, of kansen in een aankomend project, of de mogelijke gevolgen van een overname. Logica en feiten zijn niet genoeg. Een heldere en eenduidige  visie is nodig om bij hun emoties aan te sluiten en hen ervan te overtuigen dat verandering nodig is.

 

Video maakt het mogelijk om innovatieve interne communicatie te maken

 

Video inspireert mensen.

Video is beter dan e-mails rond sturen omdat het de kijker boeit, snel is, en gemakkelijk te begrijpen. We hebben ontdekt dat door het  woord "video" in de onderwerpregel te plaatsen bij een email deze aanzienlijk vaker geopend en gekeken wordt. Dat moet helpen bij de eerste hindernis. Video kan je boodschap duidelijker maken omdat je er zowel woorden als beelden bij kunt gebruiken. Bovendien kan het, als het goed gemaakt en gericht is, een krachtig moment van inzicht creëren bij mensen. Daardoor kunnen ze je boodschap begrijpen en geïnspireerd worden om actie te ondernemen.

Video kan helpen om het te laten 'beklijven'. Make it Stick!

Simpelweg omdat iedereen dezelfde boodschap bekijkt en hoort. Bovendien kun je, nu je hun aandacht hebt, er een langere presentatie op laten volgen. Dan kunnen ze zien wat ze nu kunnen doen en wat ze in de toekomst kunnen verwachten.

Video's inspireren mensen tot actie.
De emotionele impact van video's doet mensen veranderen. Met behulp van het dynamische medium video kun je je passie delen voor wat je maar wilt zeggen.
 

Wij zijn er om u te helpen die dingen te ontdekken die soms moeilijk te ontdekken zijn, dus voel u vrij om contact met ons op te nemen.

Ilya van Marle

Filmmaker en regisseur

Beweegt zich graag op het snijpunt van organisatiestrategieën en (journalistieke) actualiteit. Opgeleid bij de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten KABK) (fotografische vormgeving) te Den Haag, bijgeschaafd door de London Film School. Denkt in spanningsbogen, strategie en beelden. Motivatie? vragen koppelen aan urgentie en relevantie.

Stefan Venbroek

Motion Designer / Animator

Heeft een voorliefde voor handgemaakte toegankelijke ambachtelijke animaties. Hij zet abstracte ideeën en overgangen vloeiend om in real life beelden.

Pieter van Gent

Onderzoeker, scenarioschrijver

Pieter heeft een voorliefde voor scriptontwikkeling, bedrijfsgeschiedenis en corporate stories. Hij verricht onderzoek, produceert (film)producties en schrijft boeken voor zowel beursgenoteerde ondernemingen als kleinere organisaties.

Roeland van Schaik

Conceptontwikkelaar , vragensteller en gespreksleider

Roeland gaat graag op zoek naar tegenlicht.  Hij is ondernemer, realiseert innovatieprogramma’s en werkt aanstekelijk bij verandering. Ervaring in strategie, sales, operations en human resources. Eerder actief in retail, private equity, consulting. 

Koen Samson

Video editor | Video vormgever

Koen denkt als editor in verhalen. Verhalen met een begin en een eind. Met een boodschap. Soms subtiel, soms juist over de top. Als een tovenaar goochelt hij met beeld,  geluid, graphics en muziek. Dat doet hij niet alleen op gevoel, maar ook op basis van een schat aan ervaring en vakmanschap. 

Linda Glebbeek

Deelgenoot De Lichtjagers

Uitvoerend producent (filmconcept en productie). Linda is nauw betrokken bij de films die we sinds de oprichting voor onze opdrachtgevers maken. 

Mathieu Bouwman

Meestervragensteller

Mathieu Bouwman is onze Meestervragensteller. Hij werkt als leerkracht op een basisschool en wij zien hem graag aan de gang als  interviewer, trainer of bekwaam begeleider. Door zijn dynamische en persoonlijke benadering lukt het hem om de focus op leren centraal te stellen en collega’s mee te nemen in deze beweging.