Transcript

Vragen staat vrij. Om die gedachte draaide de Embassy of Mobility tijdens Dutch Design Week 2019 in Eindhoven.

En óf er vragen werden gesteld in het paviljoen op het Machinekamerplein, gelegen pal naast een van de drukste wegen van de stad.

Juist ons streven naar onbeperkte mobiliteit, beperkt onze mobiliteit. Het lijkt simpelweg nooit genoeg. Met grote gevolgen voor onze samenleving. Met name in steden, maar ook het platteland gaat niet vrijuit.

In de Embassy of Mobility werd vanuit verschillende invalshoeken gekeken naar mobiliteit. Wat is mobiliteit? Waarom willen we eigenlijk mobiel zijn? En wat betekent het voor mensen als mobiliteit tegen haar grenzen loopt?

Is de deelauto dan de oplossing voor alles?

Of is de auto de grote boosdoener en moet die op alle manieren uit de stad worden geweerd?
Of gaan we dan voorbij aan de aard van het beestje: ja, de mens wil moeiteloos en onbeperkt bewegen, maar dan wel ’t liefst in zijn eigen karretje…

De problemen van automobilisten… op het platteland heb je er allemaal geen last van. Daar kun je nog lekker rondrijden alsof we nog in het jaar 1960 leven. Of gaan we dan te kort door de bocht? Met een auto kom je overal, maar stel je voor: je woont op het platteland en hebt geen auto of om welke reden dan ook kun je je niet zelfstandig vervoeren. Dan wordt mobiliteit een heel ander verhaal. Inderdaad, beperkt.  

Meer dan een miljoen reizigers zijn voor hun mobiliteit afhankelijk van de trein. Eenmaal in de trein, dan zit je goed. Maar hoe kom je op het station en hoe kom je van het station op je eindbestemming? Voor Nederlandse Spoorwegen een vraag met vele antwoorden.

Aan de andere kant van die drukke ringweg, konden bezoekers hardop dromen over hoe mobiliteit in de stad er in de toekomst uit zou kunnen zijn. Van elektrische steps en skateboards tot mono-wheels en segways: rijden hier de oplossingen van morgen?


Maar stel je voor: je bent lekker aan het bewegen ben maar een olifant verspert jou de weg? En je hebt iemand nodig om die aan de kant te schuiven? Helaas minder absurd dan het lijkt voor iemand in een rolstoel.

2,5 miljoen Nederlanders gaan met een bewegingsbeperking door het leven. Maar ook zij willen onbeperkt kunnen reizen. Precies daar klemt de schoen.

In interactieve sessies in de Embassy of Mobility gingen bezoekers op zoek naar oplossingen voor de vragen waar mensen met een beperking mee rondlopen.

Onbeperkte mobiliteit: zo ongeveer de heilige Graal van onze tijd. Maar al jaren lopen we tegen de grenzen aan van wat mogelijk is. Het verkeer in steden staat vast, onbezorgd vliegen heeft plaatsgemaakt voor vlieg schaamte en stations worden vanwege de vele reizigers steeds moeilijker bereikbaar. Onze behoefte aan mobiliteit zorgt voor schade aan het milieu, dichtslibbende steden, slechte luchtkwaliteit en geluidsoverlast.

In het Klokgebouw lieten designers zien hoe het ook kan. Bezoekers konden een elektrische motorfiets testen. Of zich vergapen aan de auto van de toekomst van Renault. Zelf rijdend en duurzaam, uiteraard.

Mobiliteit bepaalt hoe we met elkaar omgaan. Precies daarom is het zinvol om vraagstukken hierover met designers aan te pakken. Juist zij zijn in staat om de juiste vragen te stellen en komen met onverwachte oplossingen. 

 

De toekomst van mobiliteit. Embassy of Mobility. Dutch Design Week 2019

De toekomst van mobiliteit.

Niets minder dan dat stond centraal in de Embassy of Mobility tijdens Dutch Design Week 2019. De Embassy of Mobility is een programma van World Design Embassies, de vlag waaronder de Dutch Design Foundation het hele jaar door vragen stelt, nadenkt over de samenleving en mensen uitdaagt om open te staan voor verandering.

We vroegen sprekers en bezoekers het hemd van het lijf, op zoek naar de vragen die de toekomst van mobiliteit gaan bepalen.

Want juist ons streven naar onbeperkte mobiliteit, beperkt onze mobiliteit. Met grote gevolgen voor onze samenleving.
In de Embassy of Mobility werd vanuit verschillende invalshoeken gekeken naar mobiliteit. Wat is mobiliteit? Waarom willen we eigenlijk mobiel zijn? En wat betekent het voor mensen als mobiliteit tegen haar grenzen loopt?

Vragen staat vrij loopt als een rode draad door de terugblik die De Lichtjagers maakten van een week lang de Embassy of Mobility. Kijk met ons mee en stel je eigen vragen.

Partners:
Dutch Design Foundation
Gemeente Eindhoven
Nederlandse Spoorwegen
Park Strijp Beheer
Rijkswaterstaat
Six Fingers
Vereniging Nederlandse Gemeenten

Wilt u meer weten over dit project of weten wat wij voor u of uw organisatie kunnen betekenen?

Bel ons Mail ons