Overslaan en naar de inhoud gaan
Image
Ontwikkeling van de UNLOCKING series ism TU Delft studenten

Zorgplicht voor studenten in de schijnwerpers.


Binnen een onderwijsinstelling is het van groot belang om ervoor te zorgen dat studenten die vragen om extra begeleiding en ondersteuning, de mogelijkheid hebben om passend te studeren. Het waarborgen van toegankelijkheid en het bieden van gepaste ondersteuning zijn essentiële aspecten van inclusief onderwijs.

Hoe kan een human interest film productie bijdragen aan de zorgplicht voor studenten?

Hoe weet ik wat mijn studenten nodig hebben die op zoek zijn naar extra begeleiding en ondersteuning? Hoe zorg ik als verantwoordelijke voor een goede voor de toegankelijkheid van ons onderwijs? Hoe geef ik dat vorm in mijn onderwijsinstelling?

Image
De basis van een goed uitgewerkt film format. De visie van de studenten zelf.

 

Een goed uitgewerkt human interest film format kan op verschillende manieren bijdragen aan de zorgplicht voor studenten:

 

  • Bewustwording creëren: Een film kan dienen als een krachtig medium om bewustzijn te creëren over de uitdagingen waarmee studenten geconfronteerd kunnen worden bij het zoeken naar extra begeleiding en ondersteuning. Door het vertellen van verhalen en het tonen van de ervaringen van studenten met verschillende behoeften, kunnen films begrip en empathie opwekken bij het publiek.
  • Inspireren en motiveren: Films kunnen studenten inspireren en motiveren door verhalen te vertellen van personages die obstakels overwinnen en succesvol zijn ondanks de uitdagingen die ze tegenkomen. Dit kan studenten aanmoedigen om hulp te zoeken, te geloven in hun eigen mogelijkheden en te streven naar hun academische doelen.
  • Informatie en educatie verschaffen: Een film kan informatie en educatieve inhoud bevatten over verschillende leerstijlen, leerstoornissen, mentale gezondheidsproblemen en andere uitdagingen die studenten kunnen ervaren. Door deze onderwerpen op een toegankelijke en boeiende manier te presenteren, kan een film helpen om begrip en kennis te vergroten bij zowel studenten als docenten.
  • Rolmodellen tonen: Door personages met diverse achtergronden en behoeften te portretteren, kan een film studenten met vergelijkbare uitdagingen een gevoel van representatie geven. Het zien van rolmodellen op het scherm die met succes omgaan met hun behoeften en ondersteuning vinden, kan studenten hoop en vertrouwen geven in hun eigen mogelijkheden.
  • Dialoog en discussie stimuleren: Na het bekijken van een film kunnen discussies en dialogen ontstaan tussen studenten, docenten en ondersteunend personeel. Dit kan leiden tot een dieper begrip van de behoeften van studenten, het delen van ervaringen en het genereren van ideeën om de ondersteuning en toegankelijkheid binnen het onderwijs te verbeteren.

 

Het is belangrijk op te merken dat een filmproductie op zichzelf niet voldoende is om deze doelen te bereiken. Het moet worden ondersteund door concrete acties en beleidsmaatregelen binnen de onderwijsorganisatie. Samenwerking tussen filmmakers, onderwijsinstellingen en experts op het gebied van inclusief onderwijs is essentieel om effectieve en impactvolle films te creëren die bijdragen aan het bevorderen van passend studeren en toegankelijkheid in het onderwijs.

Een voorbeeld van een film productie die bijdraagt aan de zorgplicht voor studenten.  De studenten zelf hebben de regie over het antwoord. Elk vanuit hun kracht delen zij hun verhaal. 

 

Wilt u meer weten over hoe u studentenwelzijn beter onder de aandacht kunt brengen binnen en buiten uw organisatie ? Wij helpen u graag hier inhoudelijk en visueel vorm aan te geven.

Ilya van Marle

Filmmaker en regisseur

Beweegt zich graag op het snijpunt van organisatiestrategieën en (journalistieke) actualiteit. Opgeleid bij de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten KABK) (fotografische vormgeving) te Den Haag, bijgeschaafd door de London Film School. Denkt in spanningsbogen, strategie en beelden. Motivatie? vragen koppelen aan urgentie en relevantie.

Stefan Venbroek

Motion Designer / Animator

Heeft een voorliefde voor handgemaakte toegankelijke ambachtelijke animaties. Hij zet abstracte ideeën en overgangen vloeiend om in real life beelden.

Pieter van Gent

Onderzoeker, scenarioschrijver

Pieter heeft een voorliefde voor scriptontwikkeling, bedrijfsgeschiedenis en corporate stories. Hij verricht onderzoek, produceert (film)producties en schrijft boeken voor zowel beursgenoteerde ondernemingen als kleinere organisaties.

Roeland van Schaik

Conceptontwikkelaar , vragensteller en gespreksleider

Roeland gaat graag op zoek naar tegenlicht.  Hij is ondernemer, realiseert innovatieprogramma’s en werkt aanstekelijk bij verandering. Ervaring in strategie, sales, operations en human resources. Eerder actief in retail, private equity, consulting. 

Koen Samson

Video editor | Video vormgever

Koen denkt als editor in verhalen. Verhalen met een begin en een eind. Met een boodschap. Soms subtiel, soms juist over de top. Als een tovenaar goochelt hij met beeld,  geluid, graphics en muziek. Dat doet hij niet alleen op gevoel, maar ook op basis van een schat aan ervaring en vakmanschap. 

Linda Glebbeek

Deelgenoot De Lichtjagers

Uitvoerend producent (filmconcept en productie). Linda is nauw betrokken bij de films die we sinds de oprichting voor onze opdrachtgevers maken. 

Mathieu Bouwman

Meestervragensteller

Mathieu Bouwman is onze Meestervragensteller. Hij werkt als leerkracht op een basisschool en wij zien hem graag aan de gang als  interviewer, trainer of bekwaam begeleider. Door zijn dynamische en persoonlijke benadering lukt het hem om de focus op leren centraal te stellen en collega’s mee te nemen in deze beweging.